Fosfor citater

Artikel: VIDENSKAB DK, 26. juni 2018, journalist Kristian Sjøgren

Citat – udsnit:
”Mere om fosfor mangel – en meget kritisk problemstilling

Man behøver ikke læse mange steder på internettet, før man på videnskabelig basis kan finde kritiske udsagn om fosfor.

Fosfor er måske det vigtigste mineral

Fosfor er et af de essentielle mineraler, og livet på Jorden kan ikke eksistere uden. Alligevel synes forsker, at det er et kedeligt mineral, fordi det findes alle steder, og fordi vi næsten altid får nok af det. Fosfor er måske det allervigtigste mineral, der overhovedet findes. Det er en vovet påstand, men tænk lige over, at rygraden i alt liv på Jorden bogstaveligt talt er lavet af fosfor.

Det er den, fordi den ‘rygrad’, der holder alle byggestenene i vores arvemateriale (DNA’et) sammen, er lavet af fosfat, som består af ét fosfor-molekyle og fire ilt-molekyler.

Altså: Ingen fosfor, ingen fosfat, intet DNA, intet liv på Jorden og ingen dig og mig.”

Selvom man ikke hører så meget til fosfor som et vigtigt mineral, er det potentielt set det vigtigste, fordi fosfor indgår i alle tænkelige molekyler i kroppen, herunder DNA’et. (Foto: Shutterstock)

Artikel: Ingeniøren. 13. januar 2017, af journalist, Thomas Djursing

Citat – udsnit:
”Danmark som storsynder: Vi opbruger verdens fosfor-ressourcer med rasende fart
Verdens fødevareproduktion er afhængig af fosfor­ressourcer, der slipper op, advarer eksperter. Samtidig er de danske marker mættede, og vores iltfattige søer skyldes fråds med fosfor.

Manglen på fosfor vil nemlig sende priserne i vejret og øge afhængigheden af ustabile lande. Hungersnød risikerer at ramme områder i Afrika med tropiske jorder, der har brug for særligt meget fosfor, og lande med fosforminer bliver de nye sheiker.

I en verden med fosformangel, risikerer hungersnød at ramme områder i Afrika med tropiske jorder, der har brug for særligt meget fosfor, og lande med fosforminer bliver de nye sheiker. Her er en togladning fosfor på vej fra en mine i Tunesien. Illustration: Dennis Jarvis/Flickr”